Mannenkoor ABS

Over ABS

Het Steenbergs mannenkoor ABS is een van de oudste zangverenigingen van ons land met momenteel een ledental van 45 mannen. Het koor kenmerkt zich door een veelzijdig en breed georiënteerd repertoire. Nederlandse liederen, maar ook Engelse, Duitse, Latijnse en Russische koormuziek. Daarnaast werken van Beethoven, Mozart, Schubert, Händel, etc. Ook door de dirigent gecomponeerde of gearrangeerde werken worden graag gezongen.

Al vele jaren verleent ABS zijn medewerking aan concerten in eigen stad en omgeving. Het koor heeft een rijke geschiedenis en heeft zich door de vele jaren heen weten te handhaven als een gerenommeerd koor.

Er bestaat een grote verbondenheid tussen de koorleden en dat is o.a. wat dit koor zo uniek maakt. De vereniging hoopt nog vele jaren op plezierige en ontspannen wijze te kunnen voortbestaan. De leden hopen dat zich met regelmaat nieuwe koorleden komen aanmelden, zodat ABS over een aantal jaren het grootste West-Brabantse mannenkoor kan worden.

Het koor repeteert (het zomerseizoen uitgezonderd) iedere dinsdagavond van 20.15 tot 22:15 uur in gemeenschapshuis De Vaert in Welberg. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Gemeenschapshuis De Vaert
Piet Snoeijersstraat 2
4651 TT  Steenbergen
Tel.: 0167-56 48 86
ABS is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands ZangersVerbond.
ABS staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40280645.
Jan Ooms
Voorzitter
Dick Stam
Secretaris
Piet Delhez
Penningmeester
Cor Willemsen
Bestuurslid
Willem van Es
Bestuurslid
Koormuziek is mijn passie en ik zal proberen om dit zo goed mogelijk over te brengen bij de mannen van ABS, een enthousiaste club, waar jezelf ook enthousiast van wordt. Ik ga hoopvol van start.

Martien van Gaans is geboren op 13 januari 1955. Na de middelbare school is hij naar de PA gegaan in Oudenbosch. Jarenlang heeft hij les gegeven aan de kinderen op de basisschool in Steenbergen. Om zich verder te bekwamen als dirigent volgde hij een amateuropleiding aan de Kunstbalie in Tilburg.

Inmiddels is Martien dirigent van verschillende (kerk)koren. Eén daarvan is het Adventskoor, waarbij hij verschillende leden van ABS leerde kennen. In april 2024 is hij ook dirigent van mannenkoor ABS geworden.

Sinds 2011 is Hikmet Bilalov de vaste begeleider en pianist van ABS. Hij is een pianist in hart en nieren. In zijn geboorteland Tadzjikistan werd zijn grote talent al vroeg onderkend.

Mijn moeder was erg muzikaal. Ze had zelf graag piano gestudeerd maar kreeg geen kans. Zij is degene geweest, die er voor gezorgd heeft dat ik op zesjarige leeftijd met privélessen kon beginnen.

Een jaar later bracht ze hem naar een internaat in de hoofdstad Tasjkent van Oezbekistan. Het betrof een school waar jonge talentvolle kinderen gedurende elf jaar klaargestoomd werden voor het conservatorium. Op zijn veertiende mocht Hikmet zijn eerste grote soloconcert geven met het Filharmonisch Orkest van Oezbekistan. Na zijn studie op het muziekinternaat werd hij toegelaten aan het conservatorium; de eerste jaren in Tasjkent en de laatste 2 jaar in zijn geboorteplaats Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan.

Op 23 december 2007 gaf hij een concert in het Markiezenhof in Bergen op Zoom, waarbij zijn voorliefde voor de Romantische muziek tot uiting kwam in de werken van Schubert, Liszt, Rachmaninov, Brahms en Chopin.

Hij begeleidt diverse koren en individuele zangers en instrumentalisten.

Bron: BN de Stem

In 1888 ontstond vanuit de rederijkerskamer Festina Lente het mannenkoor. Eind 19e eeuw werden er veel “kamers van rijke rede” opgericht. Dat waren gezelschappen, die boeken lazen en aan anderen verklaarden. Boekbesprekingen dus. Men genoot daarbij van elkaars welbespraaktheid.

In de krant uit 1902 werd melding gemaakt van onderstaande:


Uit deze kamers en binnen deze kamers ontstonden toneelgezelschappen en zangclubs. Volgens de overlevering heeft zich zo’n zanggezelschap losgemaakt van Festina Lente. Men noemde zich Polyhymnia. Later heeft men ook nog andere namen gehad.

In de jaren twintig van de vorige eeuw waren er voornamelijk middenstanders uit de binnenstad van Steenbergen lid. In die periode werd een actieve middenstandsvereniging opgericht, genaamd Algemeen Belang Steenbergen. Die vereniging was actief en succesvol.

Na een aantal jaren nam de zangclub de naam van die vereniging over en in 1919 ontstond de naam ABS getuige de onderstaande aankondiging van het vijfjarig bestaan in 1924: